Openingstijden:Donderdag en zaterdag 9:00 - 17:00E-mail:linda[@]psychologievandaag.comTelefoon0683775936

Ook bij online therapie blijft betrokkenheid therapeut belangrijk

October 13, 2018 by admin0
onlinetherapie9-1200x958.jpg

Online therapie wordt wel eens gezien als een soort “zelfhulp”: de cliënt doorloopt zelfstandig uitleg en opdrachten. De module is daarmee niet meer dan een online versie van een zelfhulpboek. Hoewel er modules bestaan die zo zijn opgezet, haal je op die manier niet het maximale uit online behandeling. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoeksgroep van Spek et al. (2007) onderzocht de resultaten van online cognitieve gedragstherapie bij symptomen van depressie en angst. Hun onderzoek is een meta-analyse: de uitkomsten van 12 losse studies werden samengevoegd. Een meta-analyse heeft daarom een grotere zeggingskracht dan een op zichzelf staand onderzoek.

Uit de vergelijking blijkt dat online therapie die was opgezet als zelfhulp, dus waarbij geen therapeut betrokken was, minder effectief was. Cliënten gingen beter vooruit in de behandelingen waarbij wel een therapeut betrokken was die contact met hen had, hen door de modules heen hielp en reageerde op hun opmerkingen en vragen. Ze lieten meer verbetering zien in hun klachtbeeld. De onbegeleide therapie was wel nog steeds beter dan niks doen.

Deze resultaten zijn niet zo gek, aangezien we weten dat de cliënt-therapeut relatie een belangrijke factor is voor het slagen van een therapie. Een computer kan deze rol niet vervullen.

Bron:

Spek, V., Cuijpers, P., Nyklicek, I., Riper, H., Keyzer, J., Pop, V., (2007). Internet-based cognitive behaviour therapy for symptoms of depression and anxiety: a meta-analysis. Psychological medicine 37, 319-28.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *